słoików czar

No i zaczęło się. Wpadłam w wir pisania bloga (jak przed kilkoma laty...), a wraz z tym zaczęłam przetwarzać owoce. Na pierwszy rzut poszły truskawki z miętą.

Dżem truskawkowy z miętą

2 kg truskawek
1 szklanka cukru
2 garści listków mięty

Truskawki umyć i odszypułkować. Pokroić na plasterki i zasypać cukrem, odstawić na ok. 2 godziny. Po tym czasie wstawić na mały gaz i co jakiś czas mieszając gotować przez 2 godziny. Odstawić na noc do wystygnięcia. Następnego dnia znów zagotować aż zacznie gęstnieć. Jak już zacznie przywierać do dna, dodać pokrojone drobno listki mięty, gotować przez chwilę. Gorący zlać do wyparzonych słoiczków, można pasteryzować.


dżem truskawkowy z miętą

 To moje dwa cuda. Czekają jeszcze na etykietki, ale zapewniam - są pyszne :-)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

moja walka o lepsze jutro © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka