Ogórki szklarniowe są w dobrej cenie. Widziałam już nawet 1,5 zł za kilogram. Czas wziąć się za ogóry! Z miodem już były, czas na inne wersje ogórkowe.
OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ
2 kg ogórków gruntowych
1 duża cebula pokrojona w plasterki
1 marchewka pokrojona w plasterki
ziarna pieprzu
ziarna ziela angielskiego
liście laurowe
Zalewa:
1litr wody
1 szklanka octu 10%
3 płaskie łyżki soli
2 szklanki cukru
5 łyżeczek musztardy
Przygotować zalewę: w dużym garnku wymieszać wszystkie składniki na zalewę i zagotować. Odstawić aby ostygła. Półlitrowe słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć. Ogórki umyć, obrać i wydrążyć z pestek. Pokroić na podłużne paski. Na dno słoika dać po krążku cebuli i kilka
plasterków marchewki. Następnie układać w słoiku pokrojone ogórki
(pionowo) i na wierzch włożyć liść laurowy i po kilka ziarenek pieprzu i
ziela angielskiego. Całość zalać przegotowaną i ostudzoną zalewą. Słoik zakręcić i pasteryzować pod przykryciem przez 6 minut.
ogórki z musztardą własnej roboty - mniam! |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz