bypass w skrócie

Bypass żołądkowy, zwany też Roux-en-Y Gastric Bypass (RYGB) jest jedną z najpopularniejszych operacji bariatrycznych w Stanach Zjednoczonych. Stosowana jest głównie u pacjentów, u których tradycyjne odchudzanie nie dało efektów. Przewidywana utraty masy ciała w przeciągu roku od zabiegu to 65-85%. 
 

Najważniejsze wskazania i kryteria kierujące do operacji:
  • BMI powyżej 40
  • BMI powyżej 35, jeśli współistnieją choroby towarzyszące otyłości, np. nadciśnienie, cukrzyca, bezdech senny
  • nieudane próby odchudzenia metodami niechirurgicznymi
  • problemy zdrowotne towarzyszące otyłości
  • wiek 18-65
  • brak współistniejących chorób psychicznych.
Na czym polega operacja?
Operacja polega na przecięciu żołądka i wytworzeniu z niego małego zbiornika. Zbiornik ten zszywa się z pętlą jelita cienkiego. W ten sposób uzyskuje się podwójny efekt leczenia - zmniejszony żołądek uniemożliwia niepohamowane jedzenie, a pokarm wpada bezpośrednio do jelita cienkiego, omijając dwunastnicę i około 150 cm odcinek jelita czczego, co skraca czas trawienia i wchłaniania. Operacja jest wykonywana w pełnym znieczuleniu i trwa około 2 godzin.
Operację wykonują w dwojaki sposób - albo laparoskopowo, albo klasycznie (jak w moim przypadku). Cięcie klasyczne przedstawia się mniej więcej tak jak na poniższym obrazku (u mnie zaczyna się nieco poniżej mostka i kończy się kilka centymetrów nad pępkiem):
klasyczne cięcie przy operacji gastric bypass

Zalety operacji to przede wszystkim kontrola nad ilością przyjmowanych pokarmów, zmniejszone wchłanianie (oj, te wizyty na porcelanie....) i to, że jest ona odwracalna w przypadku powikłań.
Ale każda operacja ma też swoje wady, a do nich zaliczyć można:
  • możliwość przerwania staplerów
  • możliwość zwężenia lub zablokowania połączenia między żołądkiem a jelitem
  • wymaga ścisłego przestrzegania diety
  • możliwość wymiotów - w przypadku, kiedy pokarm nie zostanie dostatecznie pogryziony i przeżuty lub podczas szybkiego jedzenia
  • duże ryzyko wystąpienia zespołu przeciążenia cukrem
  • konieczność przyjmowania do końca życia suplementacji witaminowej i mikroelementów
  • duże zmiany anatomiczne.
ślady po operacji gastric bypass wykonanej laparoskopowo
źródło: http://www.mygastricbypassstory.com/
 Korzyści, jakie przynosi RYGB to:

  • uregulowanie zaburzeń lipidowych u 70% pacjentów
  • obniżenie wartości ciśnienia tętniczego u 70% pacjentów
  • ustąpienie zespołu objawów bezdechu sennego
  • normalizacja glikemii u chorych na cukrzycę typu 2 (ok. 90% pacjentów nie wymaga stosowania insuliny)
  • ustąpienie refluksu żołądkowo-jelitowego u większości pacjentów
  • zmniejszenie bólu kręgosłupa i stawów kończyn dolnych u chorych na zwyrodnienie stawów.
Ale nie jest też różowo, zdarzają się powikłania (bez względu na sposób przeprowadzenia operacji zmniejszenia żołądka), a do nich należą:
  • infekcja ran pooperacyjnych
  • krwawienie z miejsca odcięcia fragmentu żołądka
  • zwężenie zespolenia żołądkowo-jelitowego
  • uszkodzenie śledziony (co może doprowadzić także do jej usunięcia)
  • zapalenie płuc, niewydolność oddechowa
  • niewydolność nerek wymagająca dializowania
  • niewydolność układu krążenia, zawał serca
  • zakrzepica żył głównych kończyn dolnych, zator płucny
  • przepuklina w bliźnie pooperacyjnej (większe "szanse" na nią w przypadku klasycznego cięcia)
  • niedobory witamin i substancji odżywczych
  • pooperacyjna depresja.
To tak w skrócie jeśli chodzi o tę metodę operacyjną, której poddałam się i ja. Efekty moje znacie, ale pokażę jeszcze dla ciekawych kilka porównawczych zdjęć.

No i jeszcze znalezione blogi, które ukazują historię ludzi po operacji bajpasu żołądkowego:
http://www.mygastricbypassstory.com/
http://milestogo.squarespace.com/
http://www.beautyandthebypass.com/
http://eatingaftergastricbypass.net/

Pozdrawiam,
 
By-pass żołądka polega na przecięciu żołądka w celu wytworzenia z niego małego zbiornika. Zbiornik ten następnie zszywa się z pętlą jelita cienkiego. W ten sposób uzyskuje się dwojaki efekt leczniczy. Zmniejszony żołądek uniemożliwia niepohamowane jedzenie, a pokarm wpada bezpośrednio do jelita cienkiego, omijając dwunastnicę i około 150 cm jelita czczego, co wydatnie skraca efektywny czas trawienia i wchłaniania. Operacja przeprowadzana jest w znieczuleniu ogólnym i trwa zwykle nieco ponad dwie godziny.

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/otylosc/bypass-zoladkowy-odchudzanie-na-czym-polega-ta-operacja-bariatryczna_41307.html
By-pass żołądkowy (Roux-en-Y Gastric Bypas - RNY) to operacja bariatryczna, którą stosuje się u pacjentów, u których tradycyjne odchudzanie nie dało żadnych efektów. By-pass żołądkowy jest skuteczny - utrata nadmiaru masy ciała w ciągu 6-12 miesięcy od operacji waha się od 65 do aż 85 procent. Operacja ta podlega refundacji, ale w większości ośrodków czas oczekiwania jest długi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/otylosc/bypass-zoladkowy-odchudzanie-na-czym-polega-ta-operacja-bariatryczna_41307.html

1 komentarz :

  1. To nie wygląda tak,jak opisujesz. Jestem 10 miesiecy po gastric baypass,a schudlam tylko 15 kg. I to tylko w 1 miesiac po operacji. Od tamtego czasu nic. Waga stoi. Jem wszystko zgodnie z zaleceniami. O co? I d....

    OdpowiedzUsuń

moja walka o lepsze jutro © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka