malinowo!.

Dzisiaj czas na słodkości dżemowe, a mianowicie wariacje malinowe. W internecie krążą różniste przepisy na przetwory owocowe i korzystam z nich, jak tylko mogę. Ponieważ pojawiły się już na rynku maliny, to dodaję dwa sprawdzone przeze mnie przepisy na słoiczkowe pyszności.

KONFITURA Z ARBUZA I MALIN

1/2 arbuza
30 dkg malin
50 dkg cukru żelującego
1 cytryna

Arbuza pokroić w kostkę, wyjąć pestki. Maliny oczyścić i wymieszać z arbuzem oraz cukrem żelującym w garnku. Odstawić aż puści sok na ok. godzinę. Wycisnąć sok z cytryny, dodać do owocowej pulpy. Gotować na małym ogniu aż nieco zgęstnieje - wedle uznania. Gotową konfiturę natychmiast nakładać do słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem na 5 minut. 

cudowne połączenie arbuza z maliną

Konfitura już podczas tworzenia miała cudowny zapach. Jedyny minus - długie gotowanie. Ale jako dodatek na chałce i ciepłe kakao - rewelacja.

KONFITURA MALINOWO-POMIDOROWA

600 g pomidorów bez pestek i bez skórki
400 g malin
1 opakowanie Konfitur-Fix
350-500 g cukru białego
10-20 listków świeżej bazylii
4 łyżki soku z cytryny

Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę, wymieszać z malinami i sokiem z cytryny. Owocową masę przełożyć do garnka, wsypać Konfitur-Fix DIAMANT oraz wybraną ilość cukru.. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 3 minuty, przed końcem gotowania dodać posiekaną bazylię. Wyparzone słoiki napełnić konfiturą, zamknąć i odstawić na kilka minut do góry dnem. 

konfitura z pomidorów i malin

Konfitura wg mnie najlepsza jest do naleśników albo jako sos do lodów. Ma dość ciekawy smak. I zapach malin.... mniam!

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

moja walka o lepsze jutro © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka