Bypass żołądkowy, zwany też Roux-en-Y Gastric Bypass
(RYGB) jest jedną z najpopularniejszych operacji bariatrycznych w
Stanach Zjednoczonych. Stosowana jest głównie u pacjentów, u których
tradycyjne odchudzanie nie dało efektów. Przewidywana utraty masy ciała w
przeciągu roku od zabiegu to 65-85%.
Najważniejsze wskazania i kryteria kierujące do operacji:
- BMI powyżej 40
- BMI powyżej 35, jeśli współistnieją choroby towarzyszące otyłości, np. nadciśnienie, cukrzyca, bezdech senny
- nieudane próby odchudzenia metodami niechirurgicznymi
- problemy zdrowotne towarzyszące otyłości
- wiek 18-65
- brak współistniejących chorób psychicznych.
Operacja polega na przecięciu żołądka i wytworzeniu z niego małego
zbiornika. Zbiornik ten zszywa się z pętlą jelita cienkiego. W ten
sposób uzyskuje się podwójny efekt leczenia - zmniejszony żołądek
uniemożliwia niepohamowane jedzenie, a pokarm wpada bezpośrednio do
jelita cienkiego, omijając dwunastnicę i około 150 cm odcinek jelita
czczego, co skraca czas trawienia i wchłaniania. Operacja jest
wykonywana w pełnym znieczuleniu i trwa około 2 godzin.
Operację wykonują w dwojaki sposób - albo laparoskopowo, albo klasycznie (jak w moim przypadku). Cięcie klasyczne przedstawia się mniej więcej tak jak na poniższym obrazku (u mnie zaczyna się nieco poniżej mostka i kończy się kilka centymetrów nad pępkiem):
![]() |
klasyczne cięcie przy operacji gastric bypass |
Zalety operacji to przede wszystkim kontrola nad ilością przyjmowanych pokarmów, zmniejszone wchłanianie (oj, te wizyty na porcelanie....) i to, że jest ona odwracalna w przypadku powikłań.
Ale każda operacja ma też swoje wady, a do nich zaliczyć można:
- możliwość przerwania staplerów
- możliwość zwężenia lub zablokowania połączenia między żołądkiem a jelitem
- wymaga ścisłego przestrzegania diety
- możliwość wymiotów - w przypadku, kiedy pokarm nie zostanie dostatecznie pogryziony i przeżuty lub podczas szybkiego jedzenia
- duże ryzyko wystąpienia zespołu przeciążenia cukrem
- konieczność przyjmowania do końca życia suplementacji witaminowej i mikroelementów
- duże zmiany anatomiczne.
![]() |
ślady po operacji gastric bypass wykonanej laparoskopowo źródło: http://www.mygastricbypassstory.com/ |
- uregulowanie zaburzeń lipidowych u 70% pacjentów
- obniżenie wartości ciśnienia tętniczego u 70% pacjentów
- ustąpienie zespołu objawów bezdechu sennego
- normalizacja glikemii u chorych na cukrzycę typu 2 (ok. 90% pacjentów nie wymaga stosowania insuliny)
- ustąpienie refluksu żołądkowo-jelitowego u większości pacjentów
- zmniejszenie bólu kręgosłupa i stawów kończyn dolnych u chorych na zwyrodnienie stawów.
- infekcja ran pooperacyjnych
- krwawienie z miejsca odcięcia fragmentu żołądka
- zwężenie zespolenia żołądkowo-jelitowego
- uszkodzenie śledziony (co może doprowadzić także do jej usunięcia)
- zapalenie płuc, niewydolność oddechowa
- niewydolność nerek wymagająca dializowania
- niewydolność układu krążenia, zawał serca
- zakrzepica żył głównych kończyn dolnych, zator płucny
- przepuklina w bliźnie pooperacyjnej (większe "szanse" na nią w przypadku klasycznego cięcia)
- niedobory witamin i substancji odżywczych
- pooperacyjna depresja.
No i jeszcze znalezione blogi, które ukazują historię ludzi po operacji bajpasu żołądkowego:
http://www.mygastricbypassstory.com/
http://milestogo.squarespace.com/
http://www.beautyandthebypass.com/
http://eatingaftergastricbypass.net/
Pozdrawiam,
To nie wygląda tak,jak opisujesz. Jestem 10 miesiecy po gastric baypass,a schudlam tylko 15 kg. I to tylko w 1 miesiac po operacji. Od tamtego czasu nic. Waga stoi. Jem wszystko zgodnie z zaleceniami. O co? I d....
OdpowiedzUsuń