Dzisiaj czas na słodkości dżemowe, a mianowicie wariacje malinowe. W internecie krążą różniste przepisy na przetwory owocowe i korzystam z nich, jak tylko mogę. Ponieważ pojawiły się już na rynku maliny, to dodaję dwa sprawdzone przeze mnie przepisy na słoiczkowe pyszności.
KONFITURA Z ARBUZA I MALIN
1/2 arbuza
30 dkg malin
50 dkg cukru żelującego
1 cytryna
Arbuza pokroić w kostkę, wyjąć pestki. Maliny oczyścić i wymieszać z
arbuzem oraz cukrem żelującym w garnku. Odstawić aż puści sok na ok. godzinę. Wycisnąć sok z cytryny, dodać do owocowej pulpy. Gotować na małym ogniu aż nieco zgęstnieje - wedle uznania. Gotową konfiturę natychmiast
nakładać do słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem na 5 minut.
![]() |
cudowne połączenie arbuza z maliną |
Konfitura już podczas tworzenia miała cudowny zapach. Jedyny minus - długie gotowanie. Ale jako dodatek na chałce i ciepłe kakao - rewelacja.
KONFITURA MALINOWO-POMIDOROWA
600 g pomidorów bez pestek i bez skórki
400 g malin
1 opakowanie Konfitur-Fix
350-500 g cukru białego
10-20 listków świeżej bazylii
4 łyżki soku z cytryny
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę, wymieszać z malinami i sokiem z cytryny. Owocową masę przełożyć do garnka, wsypać Konfitur-Fix DIAMANT oraz wybraną ilość cukru.. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 3 minuty,
przed końcem gotowania dodać posiekaną bazylię. Wyparzone słoiki
napełnić konfiturą, zamknąć i odstawić na kilka minut do góry dnem.
![]() |
konfitura z pomidorów i malin |
Konfitura wg mnie najlepsza jest do naleśników albo jako sos do lodów. Ma dość ciekawy smak. I zapach malin.... mniam!
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz