Żebym się oczywiście za bardzo nie nudziła, dalej tworzę przetwory na zimę, co by było można przypomnieć sobie smaki lata. Kilka dni temu pisałam o pomidorkach koktajlowych, ale teraz wiem, że chyba w tym roku najwięcej robię z cukinii. I tak oto w piątek powstały 3 różne rodzaje słoiczków: cukinia po brazylisku, cukinia z bazylią i cukinia z papryką. Wszystkie przepisy znalazłam w Internecie, ale nie zapisałam sobie, skąd je biorę :-/
CUKINIA PO BRAZYLIJSKU
2,5 kg cukinii (lub ogórków)
cebula
gorczyca
kolorowy pieprz ziarnisty
curry
chili opcjonalnie
ziele angielskie
liść laurowy
Zalewa:
3 szklanki wody
1 niepełna szklanka octu 10%
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
Na dnie każdego słoika włożyć gruby plaster cebuli, wsypać gorczycę, kilka kulek pieprzu, trochę curry i chili, ziele angielskie i liść laurowy.
Składniki zalewy połączyć w garnku, doprowadzić do wrzenia, lecz nie zagotować.
Cukinię pokroić w słupki lub grubsze plastry, włożyć do przygotowanych słoików, zalać gorącą zalewą. Pasteryzować ok. 4 minut.
Drugą propozycją na cukinię jest cukinia z bazylią. Oto przepis:
CUKINIA Z BAZYLIĄ
2 kg cukinii młodej
1/2 szklanki cukru
bazylia świeża lub suszona
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
Cukinię umyć i pokroić w plastry, jeśli jest duża pokroić na mniejsze kawałki. Zasypać cukrem i solą, wymieszać i odstawić na 15 minut, po czym dodać ocet, zmiażdżony czosnek oraz zioła. Ja dodałam tak ok. pół torebki suszonej bazylii. Wszystko wymieszać i zostawić na 1 godzinę. Po tym czasie cukinię wraz z zalewą przełożyć do słoiczków i pasteryzować od zagotowania ok. 10 minut.
Trzeci przepis to obiadowa sałatka z papryką.
SAŁATKA Z CUKINII I PAPRYKI
1 kg cukinii
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
Zalewa:
8 szklanek wody
1/2 szklanki octu 10%
1 płaska łyżka soli
1 szklanka cukru
Do słoika:
1 plasterek cebuli
1 gałązka zielonego koperku
1/2 - 1 łyżeczka gorczycy
1 liść laurowy
3-4 ziarenek ziela angielskiego
Warzywa umyć. Cukinię pokroić w kostkę. Papryki oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Zmieszać paprykę z cukinią. Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Włożyć mieszankę cukinii i papryki do słoików dodając pozostałe składniki przewidziane na każdy słoik.
Przygotować zalewę. Gorącą napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Ostatni przepis to ciekawostka zeszłoroczna moich dokonań przetworowych, a mianowicie dżem z cukinii w kolorze zielonym. Zrobiłam go z czystej ciekawości, smakował dość ciekawie dzięki dodatkom, dość szybko zniknął z półek. Przepis zaczerpnięty z bloga Kulinarnej Pasji w całości.
DŻEM SHREKA Z CUKINII
2,1 kg cukinii
25 dkg
1 i 1/2 galaretki agrestowej
sok z połowy cytryny
ew. aromat cytrynowy
25 dkg
1 i 1/2 galaretki agrestowej
sok z połowy cytryny
ew. aromat cytrynowy
Cukinię obrać i usunąć gniazda nasienne.
Zetrzeć na
tarce jarzynówce. Włożyć do garnka, wsypać
cukier i smażyć ok. 1 godz. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny, po
czym całość zmiksować. Ponownie podgrzać i połączyć z galaretką. Po
wymieszaniu przekładać do gorących słoiczków i dla pewności pasteryzować
20 minut.
I tym oto słodkim akcentem życzę wszystkim smacznego!
szrekowy przepis na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń