komu dżemu? komu?

Dziś coś dla miłośników jagód i jabłek. Dżemik :-)

DŻEM JAGODOWO-JABŁKOWY

1/2 kg świeżych jagód
1/2 kg jabłek
1 op. cukru żelującego
sok z 1 dużej cytryny

Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, dosypać 1/3 cukru, wlać ok. 4-5 łyżek wody, przykryć i podgrzewać na małym ogniu. Gdy już się zeszklą, dorzucić opłukane i wymieszane z resztą cukru jagody. Dolać sok z cytryny i gotować całość ok. 10 minut. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i zostawić do wystudzenia do góry dnem.


Jagoda z jabłkiem - dżem domowej produkcji

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

moja walka o lepsze jutro © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka